Dumnezeul providenţial

 

Ezra 1:1 “In cel dintâi an al lui Cir, împăratul Perşilor, ca să se împlinească cuvântul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cir, împăratul Perşilor, care a pus să se facă prin viu grai şi prin scris vestirea aceasta în toată împărăţia lui:…”

De ceva vreme sunt în cartea Ezra cu studiul personal al Scripturii. E o carte pe care nu o cunoșteam decât prin faptul că era una istorică. Amănuntul acesta era oricum nicidecum neglijabil, fiindcă dacă vrem să pricepem ceva din ce vrea să ne vorbească Dumnezeu din cartea aceasta trebuie să înţelegem istoric gândurile lui Ezra. Cartea Ezra prezintă istoria întregului neam iudeu, nu numai istoria unui singur grup de evrei, de aceea valoarea ei e extraordinară. Ezra prezintă istoria reîntoarcerii poporului evreu din robia babiloniană, o robie care durase 70 de ani. Fix 70 de ani. De ce? Pentru că Dumnezeu e planificatorul perfect al istoriei, dar mai presus de orice e Cel care duce la îndeplinire planul de răscumpărare al întregii omeniri prin Fiul Său Isus Cristos. Cum face Dumnezeu ca lucrurile să fie atât de precise? Simplu, împlinind ceea ce a profeţit în Cuvântul Său. El nu se abate de la ceea ce a spus, de aceea putem să ne odihnim pe acest Cuvânt fiindcă este demn de crezut.

Totul începe cu un amănunt istoric. Anul întâi al împăratului Cir, adică anul 538 î.Cr. După 70 de ani de robie, peste fostul Babilon se ridică alt imperiu, cel Persan, iar prin gura lui Cir, regele lor, evreii capătă dreptul de întoarcere.

În anul 605 î.Cr, Nebucadneţar duce poporul evreu în robie, distruge Templul şi zidurile Ierusalimului, duce toate uneltele Templului lui Dumnezeu. În anul 535 î. Cr. temelia noului Templu este pusă din nou. Fix 70 de ani de captivitate pentru evrei, 70 de ani de viaţă departe de Templu şi casele lor, de obiceiurile şi închinarea lor. 70 de ani de viaţă de înghiţit o altă cultură, 70 de ani de a nu fi acceptat, de răbdat batjocuri, de trăit sub imperiul deznădejdii şi al înstrăinării fără posibilitatea întoarcerii.

Ce vedem noi prin acest eveniment istoric este faptul că Dumnezeu rămâne suveran şi drept. Întoarcerea evreilor este egalul întoarcerii lui Dumnezeu spre cei aleşi. Momentul este unul colosal. Dumnezeu trezeşte duhul împăratului care putea să le dubleze sarcina robiei, şi îl pune să facă ceva în avantajul evreilor: să le redea libertatea de a se întoarce.

NICIUN evreu nu ar fi reuşit să îl convingă pe Cir să facă asta, dacă duhul lui Cir nu ar fi fost trezit de Dumnezeu. De ce s-a sinchisit Dumnezeu să facă una ca asta? Fiindcă oricine este din poporul lui Dumnezeu rămâne al lui Dumnezeu chiar de ar fi în altă ţară. Dumnezeu nu uită nimic din ceea ce I-a fost odată închinat. Dumnezeu nu-şi rupe legământul cu poporul evreu, chiar dacă poporul evreu a rupt legământul cu El de multe ori. Uitaţi-vă până la sfârşitul capitolului, până şi vasele Templului sunt întoarse înapoi.
Dragostea şi credincioşia lui Dumnezeu sunt cele care ne spun mereu şi mereu cât de mult îşi ţine Dumnezeu promisiunile şi legământul faţă de noi. Dragii mei, Dumnezeu zice şi se face, Dumnezeu este deasupra evenimentelor istoriei, El este deja în ziua de mâine pe care n-am trăit-o niciunul din noi încă, El este din veşnicie în veşnicie.

Cartea Ezra prezintă imaginea unui Dumnezeu care surprinde prin control, autoritate şi dreptate, dar ne arată şi un Dumnezeu sfânt, milos şi protectiv. Ezra scriind despre felul în care au ajuns evreii înapoi la Ierusalim, ne scrie o istorie a puterii lui Dumnezeu de a-şi călăuzi poporul, de a-şi împlini Cuvântul până la cel mai mic detaliu.

Fiţi binecuvântaţi!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s