Averea și bogățiile din perspectiva lui Dumnezeu

Eclesiastul 5:12 „Dar, dacă a dat Dumnezeu cuiva avere și bogății și i-a îngăduit să mănânce din ele, să-și ia partea lui din ele și să se bucure în mijlocul muncii lui, acesta este un dar de la Dumnezeu.”

Am stat foarte puțin pe gânduri când am citit acest verset… Nu-i așa că spune multe? Cine dă averea și bogățiile? Răspunsul este… Dumnezeu. Dacă asta e ușor de realizat atunci observați următorula aspect: Dumnezeu este cel care îngăduie ca omul „să și mănânce din ele…”. Nu este oare o schimbare a definiției averii și bogăției la noi? Când noi spunem bogăție și avere înșirăm în mintea noastră mașini, case și terenuri, conturi bancare și lucruri scumpe. Când Dumnezeu vorbește de bogăție se rezumă la darul de a munci și „bucuria de a mânca din ceea ce tot Dumnezeu ți-a îngăduit să ai”.  Ajungem să discutăm despre cămin, familie și locul în care ajungi să mănânci.

Știu pare ciudat, dar cea mai mare avere pământească și satifacție trupească oferită de Dumnezeu oamenilor este aceasta: să ai ce bea și ce mânca ca urmare a gospodăririi propriei averi. Dar asta lungește lista bogățiilor din perspectiva lui Dumnezeu, astfel:

1. Atmosfera pașnică în care trăiești (bogăție, har de la Dumnezeu);
– cred că una dintre cele mai solide averi este pacea din jurul tău și liniștea cu care poți să muncești. Așa te poți bucura de rostul muncii tale și de rodul muncii tale
2. Sănătatea trupului (bogăție și avuție pentru toate etapele vieții);
– ce bine este să poți munci, iar din munca ta să scoți ceva minunat de care să te bucuri; Dumnezeu ne-a creat să muncim și să ne gospodărim mediul în așa fel încât să-l facem locuibil și plăcut;
3. Satisfacția de a te bucura de roadele muncii (avere și har de la Domnul);
– este un dar pe care îl primim de la Domnul că ne putem bucura de rodul muncii noastre; Unii construiesc case dar nu apucă să se bucure de ele;

Aceasta este cea mai frumoasă răsplată a alergării unui om pe pământ: să se poată bucura de munca și truda lui sub soare. Ce har este să te poți bucura de soția ta, de copiii tăi, de frumusețea lucrurilor făcute de tine. Viața pe pământ ne oferă acest sentiment al utilității în momentul în care realizăm ceva frumos.

Am ajuns la concluzia că dacă avem cele de mai sus suntem cei mai binecuvântați oameni. Toatea acestea pălesc însă în fața binecuvântării de a-L cunoaște pe Dumnezeu și de a împlinii voia lui cu averea și bogăția pe care ne-a oferit-o pe pământ. Să îi aducem lui slava cu realizările noastre și să căutăm să-L onorăm pe el muncind.

Fiți binecuvântați!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s