Deciziile pripite duc la consecințe teribile

Exod 32:1 Poporul, văzând că Moise zăbovește să se pogoare de pe munte, s-a strâns în jurul lui Aaron, și i-a zis: Haide! fă-ne un dumnezeu care să meargă înaintea noastră; căci Moise, omul acela care ne-a scos din țara Egiptului, nu știm ce s-a făcut.

Ne aflăm într-unul dintre cele mai frumoase pasaje ale exodului. Moise este pe muntele Sinai unde stă de vorbă cu Dumnezeu și unde primește Legea. În tot acest timp poporul stă la poalele muntelui și îl așteaptă pe Moise. Nu știm exact cât a stat pe munte căci abia când Moise primește a doua oară tablele legii știm că a stat 40 de zile și 40 de nopți în prezența lui Dumnezeu, dar cert este că și de data aceasta a stat multe zile.

Ce face poporul:

– își pierde răbdarea extrem de rapid: zăbovește – deci nu o să mai vină să ne conducă nici el și nici Dumnezeul lui;

– se orientează greșit destul de rapid: Aaron este preot – deci el este în măsură să facă un alt dumnezeu care să meargă înaintea lor;

– trage concluzii pripite: omul acela  – nu știm ce s-a făcut (de fapt îi înglijorează situația lor nu a lui Moise).

Ce învăț din scena aceasta și la ce vă invit să meditați: în primul rând să ne exersăm răbdarea și credința în Dumnezeu; nu era numai Dumnezeul lui Moise ci era și Dumnezeul lor; evreii n-au înțeles asta căci deja se gândeau să facă un alt dumnezeu pentru ei;

Aaron cedează presiunii poporului care îl înconjoară și îi cer un dumnezeu nou. Cred că trebuie să vedem cât de repede am renunța noi la Dumnezeu? Nu mai vine Moise, deci și Dumnezeu a murit. CE? Asta arată gestul poporului și se întâmplă deoarece tot ce au primit de la Dumnezeu au primit prin Moise. Prin Moise au primit scăparea din Egipt și prin el au primit hrană și apă în pustie, dar acum s-a prăpădit. Poporul evreu  se duce la Aaron. Observați unde merg ei? la un alt om… Nu este puțin interesant că dacă Moise nu este de găsit, soluția lor a fost să caute un un alt om dar cu un alt dumnezeu? De ce Aaron nu le-a deschis ochii să le spună că Dumnezeul de care au nevoie este cu ei?

În situații limită nu schimba Dumnezeul, vezi dacă nu cumva tu te-ai îndepărtat de Dumnezeu. Și poporul s-ar fi putut apropia de Dumnezeu prin rugăciune, fiindcă deși Dumnezeu vorbea cu Moise pe munte, El era atent și la ce face poporul la poalele muntelui. În versetul 7 din capitolul 32 Dumnezeu îi spune lui Moise „Scoală și pogoară-te; căci poporul tău, pe care l-ai scos din țara Egiptului, s-a stricat.” Oare nu putea poporul să aștepte în sunet de cântare de laudă venirea lui Moise. Oare nu se puteau apropia și ei de Dumnezeu? Cu siguranță da. Trebuie să înțelegem că atenția Domnului este la fel de multă cu tine ca și cu alți credincioși. Diferența o face felul în care se apropie fiecare de El. Diferența o face părtășia ta cu El. El te vede, te ascultă și te cunoaște pe nume!

Fiți binecuvântați!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s