Punerea în practică a poruncilor lui Dumnezeu

Exod 25:40 Vezi să faci după chipul, care ți s-a arătat pe munte.

… Exod 26:30 Cortul să-l faci după chipul care ți s-a arătat pe munte.

… Exod 27:8 Să fie făcut așa cum ți s-a arătat pe munte.

Dumnezeu este extrem de atent la porunci. El nu îți dă porunci fără să detalieze felul în care să le împlinești. Avem cartea Deuteronom ca să înțelegem încă o dată legea și poruncile și avem cartea Levitic ca să înțelegem sitemul jertfelor. Totuși aceste lucruri apar și în Exodul?! De ce se repetă poruncile? Pentru că Dumnezeu vrea ca poporul evreu să înțeleagă întocmai cum să asculte de El și cum să umble în ascultarea cerută de El.

Dacă nu ști să te rogi, Biblia are o sumedenie de exemple. Dacă nu ști cum să te pocăiești cu adevărat Biblia are o sumedenie de oameni care s-au convertit radical; dacă nu ști să aștepți ajutorul Domnului sau nu ști lucruri privitoare la biserică, Dumnezeu îți arată în detaliu. De asemenea Scriptura îți repetă adeseori felul în care să procedezi în tot felul de circumstanțe ale vieții. Dumnezeu e atent să ne arate cum să ne închinăm Lui.

Tabernacol_cortul_Întâlnirii_mediu Sursa: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tabernacol_cortul_Întâlnirii_mediu.png

Moise e pe munte și acolo probabil a văzut imaginea cortului întâlnirii. Poporul evreu va avea un loc în care se va putea înfățișa înaintea lui Dumnezeu cu păcatele lor, iar acel loc va fi așezat chiar în mijlocul lor. Mă gândesc că Moise și-a închipuit că acea construcție va fi cu totul specială și că va fi greu de înfăptuit, și pentru că în acea imagine erau atât de multe detalii de reținut. Dacă veți citi Exod capitolele 25-30 veți găsi detaliile rostite de Dumnezeu pentru ca Moise să știe cum să înfăptuiască lucrurile ce trebuiau să se regăsească în cortul întâlnirii. Sunt atât de sugestive diminutivele gămălioarele, potirașe, sau detaliile despre haina preotească. Avem un Dumnezeu interesat de implinirea exactă a poruncilor de aceea Dumnezeu repetă de 4 ori: în Exod 25:9, Exod 25:40, Exod 26:30, Exod 27:8 să facă acele lucruri așa cum a văzut pe munte.

Aș putea să remarc ceva: În timpul părtășiei cu Dumnezeu primim îndemnuri despre cum să procedăm într-o anumită circumstanță, dar când plecăm din locul întâlnirii cu Domnul și ne izbim de realitate ne vine greu să facem cum ne-a poruncit. Dumnezeu repetă detaliile pentru că numai repetând împlinirea poruncilor putem fi practicanții poruncilor divine. Voia Domnului este să umblăm în ascultare și părtășie cu El zilnic. Detaliile oferite de Dumnezeu în părtășia cu El fac diferența în cele mai multe decizii și proiecte. Să  nu ne fie frică să punem în practică ceea ce El ne-a poruncit să facem căci El dă și voința și înfăptuirea. Cel mai bun exercițiu ar fi să ne întrebăm: oare cum a spus Domnul să procedez când m-am întâlnit cu El? Cum mi-a poruncit să fac în situația asta?

Ascultarea de Dumnezeu înseamnă atenție la detaliu și dragoste în executarea (trăirea) voii lui Dumnezeu în viețile noastre.

Fiți binecuvântați!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s