Cât de lung să te rogi?

Matei 6:7 „Când vă rugaţi, să nu bolborosiţi aceleaşi vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulţime de vorbe, vor fi ascultaţi.”

Mă gândesc dimineața asta cât de hilar e să repeți doar „o mulțime de vorbe” în rugăciune, în antiteza unor vorbe puține dar sincere. Dumnezeu nu este un Rege căruia să-I placă lingușeala. Când ne scrie să cerem în rugăciune cu credință nu ne spune că trebuie să avem și anume grad de teatru pentru ca să facem spectacol din rugăciunile noastre. Nicidecum!

Vedeți această „mulțime de vorbe” de aici e reprezentată de „aceleași vorbe” adică accentul nu cade pe conținutul rugăciunii ci pe forma ei. De aceea e greșit să ne rugăm doar ca să impresionăm audiența…Biblia spune: Rugați-vă neîncetat! adică cultivați un dialog permanent cu Tatăl vostru din ceruri. Cred că Biblia are multiple exemple ca să realizăm că rugăciunile din ea sunt scurte și lungi, în funcție de felul rugăciunii, momentul în care se face, nevoia adusă în rugăciune dar mai presus de toate de Dumnezeul rugăciunii.

Vreau să vă întreb ceva? Când iubești, cât timp ați vrea să stați cu persoana iubită? Cât timp ați vrea să vorbiți? Probabil că mi-ați răspunde: cât mai mult cu putință. La fel pentru că avem motive să comunicăm cu Dumnezeu doar simplul fapt al admirării Mântuitorului nostru ar trebui să fie un motiv de rugăciune îndelungată. Totuși, în text accentul cade pe maniera rugăciunii, cuvintele alese în ea.

Textul mă învață în antiteză cu pilda dată (a păgânilor care cred că vor fi ascultați dacă spun o mulțime de vorbe similare) că trebuie să mă rog concret, sincer și folosind cuvinte potrivite, neluând rugăciunea ca pe o modalitate de a îndrepta atenția spre mine ci cu umilință, să o privesc ca pe singura cale liberă spre dialog cu Tatăl nostru care este în ceruri. Așa să ne folosim de binecuvântarea rugăciunii!

Fiți binecuvântați!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s