Adonia – omul care s-a sumețit

1 Împărați 1:5 „ Adonia, fiul Hagitei, s-a sumețit până acolo încât a zis: „Eu voi fi împărat!”…

În meditația de azi, vreau să extrag o învățătură din viața lui Adonia. Acest om nu a sfârșit bine fiindcă la un moment dat în viață a luat o hotărâre care nu i-a fost deloc în avantaj. Sumețirea (îndrăzneala) sau plinătatea de mândrie a lui Adonia are câteva rădăcini în pricinile de mândrie.

Adonia s-a sumețit pentru că avea un statut – era fiul împăratului. Sigur cred că o oarecare mândrie toți ceilalți fii o aveau, dar Adonia „s-a sumețit până acolo că a decis că el trebuie să fie succesorul împăratului. Hotărârile sale vin în contextul în care împăratul nu l-a mustrat niciodată. Mustrarea i-ar fi protejat viața de gânduri murdare. În lipsa mustrării Adonia crește crezând că poate face tot ce îi trece prin minte. Hai să vedem ce s-a întâmplă cu Adonia în lipsa mustrărilor și ce produce lipsa mustrării:

1. Lipsa mustrării crește pericolul apariției mândriei (1 Împărați 1:5/a).

2. Lipsa mustrării crește pericolul apariției compromiterii sociale (1 Împărați 1: 5/b)

Adonia și-a atras popor în jurul lui, compromițându-și astfel numele. Înscăunarea lui a fost dejucată de planul proorocului Natan cu Bat-Șeba care au înduplecat pe împăratul David să-l înscăuneze pe Solomon.

3. Lipsa mustrării crește pericolul pierderii onoarei și vieții (1 Împărați 1:50)

Adonia face o criză de isterie când vede că i s-a luat tronul. Stă prins de coarnele altarului cerând să nu fie omorât. Adonia nu mai are onoarea de a fiu de împărat. După ce Solomon ajunge împărat Adonia continuă să fiu un uzurpator de tron, încercând să-și pună la punct un plan de uzurpare a lui Solomon prin căsătoria cu Abișag, Sunamita. Adonia moare pentru că nu a învățăt să respecte decizia lui David de a numi pe Solomon ca împărat.

Lecția ar fi una simplă: nu lăsa mustrarea să îți scape atunci când observi un caracter dedat la mândrie. Mustrarea conduce la binecuvântare pe când lipsa ei poate fi prima consecință a căderii. Mustră, atunci când vezi un păcat în viața copilului tău fiindcă acest lucru îi va salva viața de la multe necazuri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s