Cum îți vei ținea curată cărarea?

Ps. 119:9 „Cum își va ținea tânărul curată cărarea? – Îndreptându-se după Cuvântul Tău.

Cea mai fascinantă întrebare a tinerilor este legată de cum se întâmplă ceva. La școală copiii sunt interesați de aflarea răspunsurilor la cât mai multe întrebări. Profesorul oferă de cele mai multe ori explicațiile lămuritoare care îl fac pe copil să asimileze un adevăr din gura profesorului.

1. Se poate ține cărarea curată?

„Da” – cu condiția să te îndrepți după Cuvântul Domnului. Psalmistul răspunde la cea mai chinuitoare întrebare a tinerilor: Cum își va ținea tânărul curată cărarea? Întrebarea presupune că tinerii sunt mereu asaltați de mizerii. Mizeriile sunt atât de multe încât întrebarea psalmistului capătă conotații limită?: Cum? Se poate ca un tânăr să își păstreze curată cărarea? Un răspuns scurt: Da se poate – Îndreptându-se după Cuvântul Domnului.

Mai întâi să subliniez o realitate: tinerii sunt cei mai asaltați subiecți ai diavolului. Dacă o cărare este pătată de la început urmele mizeriei în care a călcat omul de tânăr vor păta traseul întregii sale vieți. Diavolul știe că dacă corupe un om de tânăr are șansa coruperii sale mai ușor și mai târziu în viață. O persoană care însă reușește să-și țină curarea cărată de mic va fi mai greu de doborât, fiindcă în perioada tinereții acesta își pune bazele principiilor sale de viață.

2. Se poate curăța o cărare murdărită în tinerețe?

Răspunsul este „da” – cu condiția ca tânărul să se îndrepte după Cuvântul Domnului. În Scriptură cel mai greu pas pare a fi cel al credinței și pocăinței. Pocăința implică recunoașterea păcatului, regretul faptelor săvârșite, repararea faptei. Cine își mărturisește păcatele, spune Scriptura – El (Dumnezeu) este credincios și drept ca să ierte păcatele. Așadar Cuvântul îndeamnă la o relație apropiată cu Dumnezeu. Permite-mi să spun și că tinerii trebuie să fie preocupați nu de tentațiile de dincolo de cărarea curată ci trebuie să fie acaparați cu toată inima de umblarea cu Dumnezeu. (Te caut din toată inima mea; nu mă lăsa să mă abat de la poruncile Tale, versetul 10). Iubește Cuvântul, iubește-i poruncile și vei fi păzit de păcat.

3. Se poate umbla bine pe cărarea vieții în tinerețe?
„Da” – cu condiția să știi să-ți îndrepți pașii mereu după Cuvântul Domnului. Drumurile bune ale tinereții suferă cele mai multe intersecții periculoase. Un drum greșit luat în tinerețe, aproape sigur, se va sfârși rău la bătrănețe. Cum să umbli bine? Păstrează mereu Cuvântul aproape. Zilnic lasă-L să pătrundă înlăuntrul Tău (Ps 119: 11 „Strâng Cuvântul Tău în inima mea, ca să nu păcătuiesc împotriva Ta”), să fie îndrumătorul Tău. N-ai cum cunoaște căile bune decât după ce cunoști tot Cuvântul lui Dumnezeu. Când îl vei ști tot, vei avea panorama drumurilor care duc la viață veșnică.

Tinere, Domnul să te ajute să umbli numai pe cărarea curată a Domnului!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s