Rugăciunea biruie sfaturile rele

2 Samuel 17:14 Absalom și toți oamenii lui Israel au zis: Sfatul lui Hușai, Architul, este mai bun decât sfatul lui Ahitofel. Dar Domnul hotărâse să nimicească bunul sfat al lui Ahitofel, ca să aducă nenorocirea peste Absalom.
Cum? Dumnezeu nimicește ceva bun? Nu, niciodată. Ceea ce se întâmplă în acest verset m-a pus pe gânduri oricum.  Hai să conturăm împrejurările.
1. Rugăciunea biruie sfatul!
Când David fuge de Absalom, urcând dealul măslinilor acesta s-a rugat „ Doamne, nimicește sfaturile lui Ahitofel!” Hușai este răspunsul la rugăciunea lui David care se întoarce la Ierusalim și devine alături de Ahitofel sfătuitorul lui Absalom. Dumnezeu pune în inima lui David sfaturile pentru Hușai. David îl trimite pe Hușai în slujba lui Absalom, iar Dumnezeu a fost Cel care a lucrat mai departe.
Rugăciunea lui David are conotații enorme: Dumnezeu a ținut cont de rugăciunea lui David. De fapt a privit către curăția de inimă a lui David și a îngăduit ca Hușai să nimicească sfatul „bun” al lui Ahitofel.

2. Sfaturile bune au consecințe bune!
Acum trebuie să înțeleg că nici unul dintre sfaturi nu erau „bune”. Absalom, uneltise o răscoală și așa a adus de partea lui pe Israel. În acest timp David a fugit din fața lui Absalom. Acum, sfatul lui Ahitofel era de a merge și de a-l lua prin surprindere pe David, noaptea. Sfatul său, este zădărnicit de Hușai care auzind sfatul lui Ahitofel trimite vești lui David ca acesta să nu stea noaptea „în câmpiile pustiei” ca să nu-l prindă Ahitofel. În același timp vine cu un sfat „mai bun” anume ca Absalom să mergă el însuși înaintea întregului Israel să îl caute pe David. Consecința sfatului lui Hușai era că în tot acest timp David va fi informat și va lua măsuri de precauție! Hușai cunoaște efectul sfaturilor și lucrează în apărarea dreptății.

3. Nu da sfaturi ca să distrugi pe cineva!

Absalom decide să asculte sfatul lui Hușai fiindcă a fost considerat de oameni „mai bun” dar mai ales pentru că Domnul deja hotărâse ce avea să facă cu Absalom și răutatea sa.
Cu toate că menirea lui Ahitofel era să dea cele mai bune sfaturi, și sfatul său „ avea tot atâta putere ca și când ar fi întrebat chiar pe Dumnezeu”, lucrurile i-au o turnură decisivă în momentul în care sfaturile lui Ahitofel vin împotriva Unsului lui Dumnezeu. Astfel, Ahitofel nu a avut capacitatea să discearnă cui oferă sfaturi, cu ce scop și dacă sfaturile lui sunt inspirate de la Dumnezeu. Oamenii îl priveau pe Ahitofel cu respect, probabil pentru că avea cunoștință de legea Domnului și dădea sfaturi bune pentru că îl slujea pe Dumnezeu. Din momentul în care Ahitofel trece de partea lui Absalom, își ratează chemarea. El trebuia să fie sfetnicul lui David, dar spiritul său strategic și-l pune în slujba distrugerii lui David. Nu da sfaturi în detrimentul unui om. Dumnezeu, nu îngăduie ca cel neprihănit să pățească ceva. Dumnezeu îți ia apărarea atunci când ești atacat, cu condiția să ai inima aproape de Domnul. David știe ce impact au cuvintele lui Ahitofel, știe că este priceput, de aceea se roagă ca sfaturile sale să fie nimicite de Dumnezeu. David nu mai are la cine merge decât la Dumnezeu… dar merge acolo unde trebuie, drept consecință „Domnul hotărâse să nimicească bunul sfat al lui Ahitofel…”.   Sfatul lui Ahitofel se întoarce împotriva sa și ajunge să moară într-un mod urât, așa cum mor de obicei doar cei care au făcut o mare mișelie (2 Samuel 17:23).
Încurajarea pe care o avem este că indiferent ce fac ceilalți, ce sfaturi pun la cale împotriva noastră, Dumnezeu ne protejează oridecâteori strigăm către El și ne face părtășii unei victorii în care nu suntem nevoiți nici mpcar să luptăm.

Atenție la sfaturi! Fiți binecuvântați!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s