Când apare invidia?

1 Samuel 18:7-9 “Şi din ziua aceea Saul a privit cu ochi răi pe David”…
Astăzi am citit despre David şi Saul. O relaţie specială oferită de Biblie pentru a ilustra pe lângă multe altele unul dintre cele mai nocive sentimente: invidia. Dacă ar fi să iau în considerare şi versetele următoare atunci aş putea spune că invidia este un duh rău ce pune stăpânire pe om.
Nu lăsa invidia să domine fiinţa ta! Saul ajunge să fie bolnav de invidie când aude că femeile cântau în versurile lor despre David. Cântarea lor conferea lui David reuşite mai mari decât cele ale lui Saul.

Când şi cum apare invidia?
1. Când nu eşti gata să recunoşti succesul  altora
Dacă rămân la text probabil că în momentul când cineva aşează valoarea altuia mai presus decât valoarea sa. Vedeţi ambele personaje mergeau la luptă, dar Saul se aştepta să fie mai bine văzut decât David deoarece era rege. Aşteptarea sa era să-i fie atribuite lui meritele cele mai mari. În urma bătăliei, Saul este întrecut în vitejie de David.  Astfel putem trage următoarea concluzie: invidia apare când o persoană deşi implicată în acelaşi proiect (aici, bătălia cu filistenii) cu o altă persoană calificată/numită să facă acelaşi lucru nu este în stare să recunoască valoarea în celălalt.

2. Când funcţia depăşeşte valoarea de sine
Saul nu suportă gândul să ştie că cineva e mai merituos decât el. Invidia se instalează asemenea unei frici bolnave în care celălalt devine duşman nedeclarat nu conlucrător. Oamenii de obicei se războiesc dupoă funcţii şi dacă depăşeşti un anumit nivel în pregătire de obicei există persoane care îşi vor simţi funcţiile ameninţate  şi voe nutri invidie faţă de cei care au dintr-o dată succes. Saul credea că David are doar un pas până la ai lua împărăţia şi din clipa aceea l-a privit cu ochi răi (cu invidie). A recunoaşte cine eşti şi ce poţi face tu este o dovadă de maturitate. A crede că nimeni nu poate să fie mai presus de tine este o dovadă de mândrie.

3. Când nu mai vezi decât lucrurile rele la celălalt
David nu făcuse nimic rău, ba chiar îl ajutase pe Saul în bătăliile avute. Totuşi succesul pe care îl are David în ochii copiiilor lui Israel devine o ameninţare la tron pentru Saul care din ziua aceea nu mai vede în David decât lucrurile rele. Saul vede în David un uzurpator, un trădător, un om cu gânduri ascunse.
Textul se pare că indică şi spre o oarecare gradare a invidiei: Saul căuta să-l omoare pe David. Aşadar invidia poate conduce până la acte de crimă.
Când Isus Cristos a venit în lume a făcut multe minuni. Lucrurile acestea i-au întărâtat pe preoţii cei mai de seamă, pe cărturari şi farisei. În inima lor s-a dezvoltat o mare invidie şi dispreţ.

Da sinonim pentru invidie este dispreţul, fiindcă cine invidiază pe altcineva devine şi dispreţuitor faţă de cealaltă persoană. Invidia poate face victime în relaţii şi trebuie de aceea ţinută sub control. Cum? Probabil smerindu-ne şi cedând locul de glorie ocupat aceluia care îl merită. Văzându-ne lungul nasului şi apreciind corect valorea în celălalt. Smerenia este cheia înălţării. David nu reacţionează. Rămâne lângă Dumnezeu şi ajunge să fie înălţat. Aşa să ne relaţionăm şi noi faţă de cei care ne invidiază: continuând să facem ce ştim, cât mai bine, mereu smeriţi gata de a fi pe placul Domnului. Haideţi să lăsăm invidia la o parte şi să apreciem pe cel care se ridică mai presus decât noi.
Fiţi binecuvântaţi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s