Cum să apreciezi mâncarea?

Când eram copil, bunicul mă punea să mulţumesc pentru mâncare înainte de a o mânca. Obiceiul l-am păstrat până azi şi cred că e o binecuvântare. Mă face să apreciez ceea ce am în faţă ca fiind nu numai un merit al bucătarului ci şi al lui Dumnezeu.
Exod 16
Exodul 16 ne prezintă cârtirea cu privire la mâncare. Se întâmplă uneori să nu ai îndeajunsă pâine.  Când eşti tentat să te cerţi cu Domnul pentru lipsa mâncării ai grijă. Încercarea prin care treci atunci s-ar putea să fie un avertisment din partea lui Dumnezeu cum că te bizui prea mult pe capacitatea ta de a-ţi potoli stomacul şi că energia ta e canalizată poate prea mult acolo. Oricum mai mult decât pe Domnul. În primul rând toţi suntem tentaţi să ne asigurăm burţile dar lecţia de azi ne spune că e mai bine să ne saturăm viaţa sufletului. Aici evreii primesc porunci cum să reacţioneze faţă de binecuvântările pe care le primesc odată cu mana zilnică. Dumnezeu îi învaţă cum să-şi gestioneze cămările şi cum să mănânce. Apreciează darul mâncării atent la următoarele…

v 16 Fiecare din voi să strângă cât îi trebuie – nu mai mult. Asigurarea pe timp înainte nu este un păcat, dar asigurarea cu hrană în cantităţi industriale e păcat. Cât îţi trebuie ţie ca să trăieşti decent?

v19 …nimeni să nu lase ceva din ea până a doua zi dimineaţă – mănâncă cât îţi strângi. Nu strânge, nu găti doar ca să ai de unde arunca. Conform îndemnurilor Domnului cine aduna mai multă mană nu numai că nu a mai avut  nici un folos de ea dar a atras mânia lui Moise. Şi noi strângând ca hapsânii devenim exemple de prădători. Isus Cristos la înmulţirea pâinilor îi pune pe ucenici să adune firimiturile. Totul este important.

v27 … unii din popor au ieşit să strângă mană, dar n-au găsit. – pentru că au căutat-o când nu trebuie. Nu te pune să strângi hrană şi să o găteşti decât în momentele potrivite. Duminica nu e o zi bună să munceşti la oale, ci ea este o zi de odihnă trupească şi sufletească. Rezultatul căutării evreilor ieşiţi să adune în Sabat reprezintă un răspuns lumesc la binecuvânările lui Dumnezeu faţă de ei. În loc să fie duminica pentru noi zi în care ne bucurăm de mâncare, parcă nici atunci nu ne ştim odihni în alergarea pentru stomacul nostru.

Fiţi binecuvântaţi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s