Dar voi, staţi liniştiţi!

Exod 14:14 “Domnul Se va lupta pentru voi; dar voi, staţi liniştiţi!”

Neliniştea este a doua fire a omului la necaz. Nu ai cum să nu te nelinişteşti. Orice om simte cum îi fuge pământul de sub picioare când trece prin necazuri. Nu mai eşti stăpân pe situaţie, ai vrea să poţi face ceva. Ei bine, Dumnezeu ne trece prin situaţii “înghesuite” unde nu avem cale de scăpare. Ne dăm seama că nu avem soluţii la noi. Aşa erau israeliţii. Ajunşi la Marea Roşie ei văd pericolul din spate (egiptenii), văd marea în faţă iar stânga şi dreapta o fugă spre moarte.

1. Când eşti strâns din toate părţile adu-ţi aminte că nu toţi te-au părăsit! v14/a
Nu e nimic mai reconformatant decât să ştii că Iehova – Domnul are situaţia în control. Nimic nu-L surprinde fiindcă El controlează întreaga fiinţă şi pământul este al Lui (Ps 24:1-2, Ps. 91:7). Când eşti la strâmtorare adu-ţi aminte că îl ai pe Domnul cu tine.
2. Când nu mai poţi face nimic, adu-ţi aminte că Dumnezeu Se va lupta pentru tine! v14/b
Dumnezeu promite ajutorul. Psalmistul spune: “Imi ridic ochii spre munţi de unde îmi va veni ajutorul? Ajutorul îmi vine de la Domnul care a făcut cerurile şi pământul!”(ps.121).
3. Când eşti disperat, caută-ţi liniştea lângă Domnul. v14/c
Să ai tăria să te rogi, să fii mulţimit şi să îţi încredinţezi viaţa în mâinile Domnului. Ia Biblia şi roagă-te! Când eşti constrâns să nu mai poţi face nimic, sfatul biblic este să te încrezi în Domnul, să nădăjduieşti în minunile pe care El le poate face pentru tine. Acceptarea situaţiei şi încredinţarea că Dumnezeu ştie ce face. E uşor de scris… dar cred că aşa de greu de trecut prin aşa ceva. Orice mi s-ar întâmpla mie sau unuia dintre membri familiei mele, vreunui prieten, m-ar pune înainte o imensă îngrijorare, de aceea vă spuneam la început că a ne supăra şi a ne simţi neliniştiţi înaintea unei probleme dramatice este ca a doua natură umană. Disperarea este boala secolului în care trăim. Oamenii sunt disperaţi pentru aproape orice. “Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului şi El va lucra”, este sfatul biblic ce poate fi luat ca atare în mijlocul strâmtorărilor. Expresia  “a sta liniştit în Domnul” în opinia mea este egală cu a avea “o credinţă puternică”. Credinţa puternică nu se nelinişteşte ci multumeşte Domnului pentru orice circumstanţă. Îmi aduc aminte de Iov, de Avraam, de Isus…  de Isus ce stă şi doarme în corabie cu ucenicii dar în mijlocul furtunii. Isus e cu tine, e stăpânul ei. Nu te uita la furtună, pare a spune şi acel text – uită-te la cât de aproape este Isus de tine. Cu El suntem în siguranţă!
Poporul evreu stă în faţa unui test: încotro! Unii dintre ei îl apostrofau pe Moise spunându-i că erau destule morminte în Egipt unde ar fi fost mai bine să moară robi. Alţii îl criticau, alţii – spune Biblia “au strigat către Domnul după ajutor” (versetul 11). În mijlocul înspăimântării fiecare dintre noi avem tentinţa să reacţionăm cumva. Tare mult m-aş bucura să pot să strig după ajutor la Domnul. Aşa vă invit şi pe voi să o faceţi. Dumnezeu să ne dea pacea şi tăria să depăşim situaţiile limită din viaţa noastră cu speranţa că El nu ne-a părăsit şi că El Se va lupta pentru noi îndiferent de numele problemei cu care ne confruntăm.
Fiţi binecuvântaţi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s