Puterea mărturiei creştine

1Petru 4:1-19  vers 3. Ajunge, în adevăr, că în trecut aţi făcut voia neamurilor şi aţi trăit în desfrânări, în pofte, în beţii, în ospeţe, în chefuri şi în slujiri idoleşti neîngăduite.
4 De aceea se miră ei că nu alergaţi împreună cu ei la acelaşi potop de desfrâu şi vă batjocoresc.
5 Dar au să dea socoteală înaintea Celui ce este gata să judece viii şi morţii.
 

1. Puterea de a te refuza păcatul (vers. 3)

Ajunge!!!! Ajunge să continuăm la fel cum o făceam în omul cel vechi. Omul cel nou trebuie să aibă şi un stil de viaţă diferit! Acest pasaj mă face să mă gândesc dacă am o mărturie schimbată în faţa lumii? Eu trebuie să fac voia Domnului nu voia oamenilor. Contextul în care trăiau acei creştini din regiunile menţionate la începutul epistolei era unul extrem de dificil care în mare parte se aseamănă cu cel al zilelor noastre. Însă felul lumesc de trăire a fost dintotdeauna unul caracterizat de “desfrânări, pofte, beţii, ospeţe, chefuri şi slujiri idoleşti”. Când diavolul lansează învitaţii păcătoase firii noastre noi trebuie să ne împotrivim cu Biblia, de aceea este bine să citim şi să învăţăm din Biblie zilnic pentru a fi puternici. Isus Cristos aşa a reacţionat când a fost dus în pustiu să fie ispitit. “Este scris…” ar trebui să îl avem întotdeauna la îndemână.Acest text ne cheamă la separarea de trecut şi la trăirea în voia lui Dumnezeu.

2. Puterea de a te rupe definitiv de trecut (versetul 4)

Noi nu ne mai întoarcem pe unde am fost că n-are nici un rost, spune un vers de cântare. Aici Petru spune că oamenii care ne privesc felul de trăire se miră fiindcă noi nu facem ce fac ei. Dacă cei de afară nu se miră pe noi, înseamnă că avem un fel foarte asemănător cu lumea şi acest lucru s-ar putea să fie păcătos. Noi refuzăm trecutul pentru că acolo este tot ce am lăsat mai scârbos, mai odios, mai oribil din noi: păcatul. Noi fugim de poftele firii pământeşti fiindcă ele ne-au robit şi ne-au oferit pământ şi moarte. Noi am acceptat mântuirea şi suntem prin har într-o altă stare, o stare proslăvită, iertată, imaculată, curată iar păcatul nu are nici un loc în viaţa noastră acum. Modul de viaţă schimbat este rupt de trecut. Viaţa în Cristos trebuie să fie diferită de viaţa noastră de odinioară.

3. Puterea de a rezista influenţei păcatului (vers 6-12)

Când trăieşti zilnic într-un mediu infect, păcătos, trebuie să avem măsuri de precauţie. Cristos nu ne-a lăsat să cădem pradă, ci El ne-a dat puterea de a rezista. Cuvântul, credinţa, rugăciunea. Versetul 7 spune “vegheaţi în vederea rugăciunii”, cu alte cuvinte insistaţi cu aceasta. Noi ne păstrăm mărturia păstrând consecvenţa rugăciunii, a citirii Bibliei şi a dragostei de oameni.

Fiţi binecuvântaţi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s