Purtarea lui

1Petru 3:7 Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre.

1. Soţul plăcut Domnului se poartă cu înţelepciune cu nevasta lui

Prima remarcă pentru purtarea soţului este la nivelul înţelepciunii. În relaţia soţ-soţie această calitate este adeseori amintitită în dreptul bărbatului. Înţelepciunea este podoaba bărbatului s-ar putea spune. Înţelepciunea dă priceperea şi chibzuinţa în administrarea casei şi a relaţiei. Ea dă echilibru şi linişte unei case. Înţelciunea “zideşte” o casă, o familie, pe când nebunia o dărâmă. Ce binecuvântare este să fie soţul un om înţelept! Dar cum poţi ştii dacă un bărbat e înţelept? Probabil din alegerile şi acţiunile lui. Are frică de Domnul (începutul înţelepciunii stă acolo), se duce la biserică, ascultă de Dumnezeu, ce anturaj are, dar obiceiurile?!

2. Soţul plăcut Domnului dă cinste femeii

Într-o vreme în care violenţa domestică şi-a atins culmea, Biblia ne îndreaptă atenţia asupra aspectului cinstirii în relaţia conjugală. Mă gândesc cât de important trebuie să fie pentru ea ca să ştie că soţul ei o va cinsti. Opusul cinstei este necinstea sau necistirea. Acest din urmă termen are o conotaţie extrem de dură şi negativă ce duce cu gândul la batjocură şi răutate faţă de cineva. Dimpotrivă, apostolul Petru sfătuieşte în sensul atenţionării soţilor. “Cinstiţi-vă” nevestele înseamnă şi iubiţi-vă nevestele. În opinia mea sunt tentat să cred că preţuirea celei de lângă tine este una dintre armele întăririi permanente a relaţiei dintre soţi. Iubirea trebuie să fie consecventă.

3. Soţul plăcut Domnului aplanează conflictele

Ultima parte a versetului “ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre” mă duce cu gândul la următorul aspect. Odată bărbatul trebuie să fie un om al rugăciunii. El trebuie să poarte poverile familiei pe genunchi şi să aibă o relaţie bună cu soţia sa pentru ca şi relaţia cu Cristos să nu aibă de suferit. Trebuie să fie atent în ambele sensuri. Rugăciunile noastre sunt ascultate atunci când rezovăl conflictele cu cei din jurul noastru. Cred că o soţie înţeleaptă va ridica baricade în jurul acelui bărbat care preţuieşte rugăciunea pentru familia sa, care iubeşte şi îşi cinsteşte soţia. Dumnezeu are nevoie de soţi rugativi, care să dea cinste soţiilor lor şi care se înţeleg cu ele rugându-se mereu pentru ele.

Fiţi binecuvântaţi!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s