Purtarea ei

1Petru 3:1-6

1 Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor,
2 când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere.
3 Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor,
4 ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu.
5 Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu şi erau supuse bărbaţilor lor;
6 ca Sara, care asculta pe Avraam şi-l numea „domnul ei”. Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva.

1. Nevasta credincioasă pune ascultarea de Domnul şi supunerea pe primul loc. (versetul 1)
Petru menţionează un caz în care dacă soţul nu ascultă Cuvântul să poată fii câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor. Asta nu exclude faptul că nevasta bărbatului trebuie să fie consecventă în mărturia ei faţă de soţul ei. Purtarea ei va fi cea care declanşează mirarea bărbatului. Ea face tot posibilul de a fi o mărturie bună pentru soţul ei necredincios.

2. Nevasta plăcută Domnului are un trai curat şi în temere. (versetul 2)

Viaţa nevestei plăcute Domnului este caracterizată aici prin Petru de “traiul curat”, adică un mod de viaţă demn, probabil prin muncă şi hărnicie. O astfel de nevastă se teme de Dumnezeu şi ştie mereu că ascultarea faţă de Domnul este mai importantă decât ascultarea faţă de oameni. De aceea nevasta plăcută Domnului umblă în frică de Domnul. Aceasta este un semn al înţelepciunii acelei neveste.

3. Nevasta plăcută Domnului nu atrage prin înfăţişarea exterioară ci prin caracter (versetul 3)

Podoaba nevestei plăcute Domnului nu se află în exterior. O nevastă credincioasă bărbatului este curată la inimă, are duhul blând şi liniştit. Foarte multe neveste caută să-şi recâştige bărbatul prin machiaj, haine extravagante, care pun în evidenţă corpul cu scopul de a stârni interesul bărbatului ei. Nu asta este metoda de fi pe placul Domnului. Nevasta trebuie să ştie că mai întâi trebuie să fie pe placul Domnului, iar Domnul apreciează strădania înfrumuseţării caracterului.

4. Nevasta plăcută Domnului vorbeşte frumos cu soţul ei (versetul 5)

Sara, soţia lui Avraam i se adresa cu apelativul “domnul meu”, manieră care indică spre atitudinea ei plină de respect şi drag pe care o purta vizavi de Avraam. Purtarea Sarei este un exemplu pentru nevestele care au nesocotit atuurile limbajului curat şi în temere în căsătorie.
Nu ştiu cât de greu este să fie pentru o soţie pentru a trăi aşa, dar cred că Dumnezeu le binecuvintează pe acelea care aleg să se poarte aşa. Aici nu e vorba de nevasta perfectă, ideală sau mai ştiu eu cum. Cazul începe cu o căsătorie în care ea este credincioasă iar el nu, apoi spre sfârşit ne oferă ilustraţia cu Sara care ajută în economia relaţiei conjugaje la stabilirea unei comunicări în care accentul care pe supunere, smerenie şi mai ales dragoste.
Fiţi binecuvântate!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s