Petru

Sigur orice nou popas prin Scriptură mă face curios. Curios de personajele cu care voi intra în contact, cu învăţăturile pe care le voi întâlni şi de felul în care se descoperă Dumnezeu în acea carte. Am decis în următoarea perioadă să descriu câteva opriri pe care le voi face asupra cărţii 1 Petru.

Petru, apostol…
Petru este acela dintre cei 12 apostoli ai lui Isus Cristos. Şi această epistolă o scrie credincioşilor răspândiţi prin Pont, Galatia, Capadocia, Asia şi Bitinia, câteva ţinuturi la nord de Israel, pe teritoriul Turciei de astăzi. Astfel Petru a fost unul dintre cei mai reprezentativi apostoli prin maniera sa de a se face remarcat.

Dar să facem cunoştinţă cu Petru…
1. Când la întâlnit Domnul Isus el era la pescuit… Luca 5 ne oferă ilustraţia meseriei lui Petru: pescuitul. Isus îi face invitaţia de a face pescari de oameni, iar acel moment ne evidenţiază prima calitate a lui Petru: hotărârea şi determinarea. Petru “a lăsat totul” şi l-a urmat pe Isus Cristos. Petru ştie să-l urmeze pe Isus.

2. Petru este cel care I-a făcut una dintre cele mai frumoase declaraţii lui Isus: Tu eşti Cristosul, Fiul Dumnezeului celui Viu.” Petru învaţă repede cine este Isus. Petru are mintea deschisă să înveţe şi dezvăluie o disponibilitate extraordinară în a-l urma de Isus. Probabil pentru că Duhul lui Dumnezeu atinsese deja inima sa odată cu chemarea irezistibilă a lui Isus Cristos. Când Isus cheamă direct pe cineva, ar fi bine să ne conformăm asemenea acestui apostol. Simplitatea credinţei lui Petru este extraordinară: el nu întreabă de ce, el pur şi simplu crede, fără dovezi suplimentare. Cele mai importante lucruri despre Isus sunt curprinse în această exclamaţie a lui Petru. Astfel, deşi a fost doar un pescar, despre Petru nu se poate spune că a fost un om lipsit de inteligenţă. Chiar şi ascultarea de care dă dovadă când Isus se urcă la el în barcă este revelatoare în acest sens. Petru ştie să înveţe de la Isus.

3. Petru este omul care ştie ce înseamnă pocăinţa adevărată. Mai întâi, când se întâlneşte cu Isus, Petru nu numai că lasă totul, dar îl şi urmează pe Isus. Cred că acest lucru ar putea fi speculat şi în direcţia faptului că Petru chiar dacă era pescar cunoştea profeţiile Vechiului Testament cu privire la venirea lui Mesia. Petru cred că în barca lui L-a recunoscut pe Mesia fără ezitate tocmai datorită acestui motiv. Când aude cocoşul, Petru îşi aduce aminte că Isus i-a spus că înainte să cânte cocoşul de 3 ori el se va lepăda de Isus de tot atâtea ori. Petru ştie că a greşit şi îşi plânge păcatul cu amar. Petru ştie să se pocăiască.

4. Petru, deci, cunoaşte Cuvântul lui Dumnezeu. Fapte 2 este locul în care îl descoperim pe “noul Petru”, Petru cel plin de puterea Duhului lui Dumnezeu, care îl determină să predice mântuirea numai prin Isus Cristos într-un mod unic. “Pocăiţi-vă… Mântuiţi-vă” este chemarea lui Petru pentru mulţimea cel asculta în Ziua pogărârii Duhului Sfânt. Prin felul în care aduce mesajul înaintea poporului Petru face o evidenţă clară a stăpânirii adevărurilor vetero-testamentare şi a Evangheliei. Petru cunoaşte Cuvântul lui Dumnezeu.
Iată în câteva cuvinte cine este Petru. Un pescar care a învăţat repede cine este Isus. Este cel care a învăţat că merită să laşi totul şi să Îl urmezi, merită să suferi pentru credinţa în Isus. Petru primeşte chemarea de a face ucenici iar în cartea 1 Petru îl vedem pe apostol îndeplinindu-şi chemarea în nordul Israelului în ţinuturile menţionate în versetul 1: Pont, Galatia, Capadocia, Asia şi Bitinia. Uitaţi-vă de curiozitate pe o hartă şi observaţi până unde a ajuns Petru cu Evanghelia. Petru îşi cunoaşte chemarea…

Noi, până unde vom ajunge să răspândim Vestea Bună? Vom învăţa noi să-L urmăm pe Cristos? Dar mai întâi vom fi şi noi gata să-L urmăm pe Cristos şi să vestim Evanghelia? Dumnezeu să ne ajute să luăm lucrurile bune de la Petru pentru a ne apropia de chemarea universală a lui Isus Cristos pentru fiecare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s