Despre tinereţea lui Eminescu

Mihai Eminescu pare să fii avut o foame după lectură incredibilă. Din articolul de mai jos am descoperit că Eminescu era Omul lectură. În ultimele zile am fost nevoit să răsfoiesc presă veche, aşa că mi-a căzut în mână un articol din anul 1900 al revistei Familia “Din juneţea lui Eminescu”. Iată ce scria pe atunci Petra Petrescu despre renumitul poet:
Citea cu ziua la rând tot ce-i venea la mână, indiferent: carte de şcoală, ştiinţă, literatură… cu un cuvânt tot. Gândeai că vrea să înghită toată ştiinţa din lume. (…) Studenţii vorbeau că Eminescu mănâncă multă pâine şi poame, cu deosebire prune. Odată se vorbea că i-ar fi sosit de la părinţi 5 galbeni, că i-ar fi cumpărat un sac de grâu, pe care l-a dus la moară, l-a măcinat şi a lăsat să-i facă un cuptor întreg de pâine. (…)
În general, îl ţineam de băiat citit şi ne prindeam de multe ori la dispută cu el din literatură şi altele. O singură dată nu l-am văzut mânios ori iritat în disputele noastre, cu toate că de multe ori, numai aşa din pedanterie, susţineam câte o absurditate, ca să-l necăjim. El totdeauna rămânea domol şi zâmbea ca şi când ar fi vrut să zică: “ce ştiţi voi?”
În literatura românească era pretutindenea acasă. Poeţii îi avea în degete şi-i caracteriza pe fiecare.
Revista Familia (2/14 ianuarie 1900), Din juneţea lui Eminescu, de Petra Petrescu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s