Facebook, primul tău click?

În ultima perioadă mă preocupă ideea de… pierdut vremea. 🙂 Ştiu, ştiu… aveţi suficiente sfaturi pentru mine în sensul acesta. Cine nu ştie să piardă vremea? E cea mai lejeră “preocupare”… Trebuie să fiţi de acord că în zilele de astăzi internetul este instrumentul cel mai “fain” unde poţi pierde vremea. Ai poşta electronică, saituri de socializare, mai toate meciurile le poţi vedea online, ai cartea de bucate acolo, ai messenger, twitter, linked şi tv online, muzică, aşa că putem pierde vremea aproape stând în pat toată ziua… dacă nu ne-ar mai solicita nevoile fiziologice atunci ar fi cel mai comod  fel de “wwwaste time”.

1. Unde dai primul tău click?
Vă aduceţi aminte de ultimul verset din articolul Facebook-ul şi Biblia? 1 Corinteni 6:12 “Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.” Dacă internetul (care este de altfel o unealtă aproape indispensabilă astăzi pentru omenire), simţi că efectiv pune stăpânire pe tine atunci ar trebui să faci o selecţie atentă a “ce anume pune stăpânire pe tine pe internet?” Ce eşti tentat să tastezi, unde dai primul click? Când mi-am analizat locurile unde merg cel mai adesea mi-am dat seama că facebook era primul dintre ele, pe urmă site-urile sportive, apoi eventual mailul sau blogul. Site-urile cu predici le accesam la urmă după ce îmi satisfăceam curiozităţile pe saiturile celelalte (noutăţi pe facebook, ştiri, sport, scrisori pe mail şi în cele din urmă predici -dacă nu mă lua deja somnul). Problema mea a fost să văd dacă internetul este un ajutor pentru mine sau dimpotrivă o sursă de pierdut vremea, de relaxare (ştiu că mulţi asta aţi vrea să spuneţi) modernă. Din păcate o analiză mai atentă m-a făcut să văd că nu eram deloc relaxat când închideam PC-ul, ci dimpotrivă super-obosit. Totuşi vă rog, nu săriţi pe mine! Internetul îmi este de mare ajutor ca şi vouă. Însă parcă a pus stăpânire pe mine, ocupându-mi preocupările de timp liber pe care ar trebui să nu le uit… Prima decizie a fost să rămân fără Facebook. Şi să ştiţi n-am murit fără el… ba dimpotrivă am câştigat mult timp… timp liber adevărat. 🙂
2. Oare nu te iroseşti?
De ce fără Facebook o perioadă? Simplu, pentru că vreau să cred că dacă Dumnezeu ne îndeamnă să trăim în aşa fel încât nici un lucru să nu ne posedeze ci să îl stăpânim noi, atunci există şi putere din Dumnezeu pentru a ne împotrivi şi de a canaliza energia noastră în mod înţelept. Sunt lucruri pe care Dumnezeu ne îndeamnă să le facem dar din păcate “activităţile noastre tinereşti” nu ne mai permit să le îndeplinim. Să explic… Suntem chemaţi să cercetăm pe orfan şi pe văduvă. Câţi dintre voi aţi făcut lucrul acesta în ultima perioadă? Suntem chemaţi să slujim biserica lui Cristos cu talantul nostru (în predicare, în cântare, în rugăciune, în curăţenie, în cercetare, în administrare, etc.) şi totuşi scuza cea mai la îndemână este ” scuze dar nu am timp.” Ştii pe mulţi dintre noi Dumnezeu ne cheamă la a nu nesocoti pe cei din familie, pe cei din jurul nostru, pe cei dragi. Iubite cititor, tare mult mi-ar plăcea să nu mai pierdem timpul nostru scump ci să-l răscumpărăm şi să ne trăim viaţa între oameni nu între monitoare. Să ieşim din carapacea camerelor noastre şi să socializăm cu cei din jur cu gura noastră. Să învăţăm să salutăm frumos, să intrăm în vorbă cu oameni credincioşi sau necredincioşi, dar să ieşim dintre pereţii aceia blestemaţi ai camerelor noastre chinuite de atâta lipsă de lumină naturală. Trageţi perdelele la loc! Lăsaţi dormitoarele să se aerirească de voi… folosiţi-le doar pentru dormit.
3. Cum ai putea reabilita situaţia?
1. “Inventar“. Ce lucruri ale software-ului de internet îţi sunt cu adevărat de folos. Poate e nevoie să vorbeşti cu colegii de şcoală zilnic, poate ai nevoie de informaţii de pe motoare de căutare zilnic, poate ai nevoie să fii informat zilnic (şi nu e rău deloc), poate că e nevoie să trimiţi înştiinţări familiei, prietenilor, colegilor, etc, zilnic, poate că vrei să scrii zilnic pe blog, tu şti cu adevărat care sunt lucrurile indispensabile pentru tine când te gândeşti la utililatea internetului. Ai grijă însă ca unele dintre ele să nu pună stăpânire pe tine.
2. Pune bariere şi semne. Sunt programe free online de control ale site-urilor, ale timpului petrecut online sau de filtrare a informaţiilor. Ridică barajele! Pune tu stăpânire pe internet, nu lăsa internetul să-ţi conducă paşii. Poate că discuţiile pe facebook sunt printre cele mai aşteptate momente ale zilei pentru tine, ai grijă însă ca aceste “conversaţii” să nu întreacă “timpul de odihnă personală”. Ai nevoie de energie şi pentru a doua zi. Ai nevoie de un timp de rugăciune şi a doua zi. În plus stăpânind internetul te vei culca la timp şi vei da ocazia şi celor cu care vorbeşti să adormă mai repede pentru a se trezi odihniţi şi gata de o nouă zi.
3. Restabileşte-ţi priorităţile. Sunt unele persoane care au nevoie de o disciplinare online severă. Poate că unora nu le-ar strica câteva imperative scrise pe desktop care să le readucă aminte de nevoia unui orar de culcare, de trezire, de activităţi zilnice care “trebuiesc” îndeplinite.
4. Fă-ţi o analiză a timpului de recreaţie, de stat afară, de socializare activă (faţă în faţă) cu prietenii tăi. Dacă internetul nu îţi mai permite să stai şi în activităţi extra-locative s-at putea să fii pe punctul de a intra într-o cruntă robie cu repercursiuni drastice asupra sănătăţii corporale (în special psihice).
5. Stai de vorbă cu familia ta. Unii dintre noi uităm ne izolăm între prietenii noştri şi uităm de familiile noastre. Investeşte timp în relaţiile de familie. Am uitat din păcate că cea mai evidentă motivaţie a certurilor şi despărţirilor în familiile de astăzi este neglijenţa. Începe cu un “Îmi pasă!”.
6. Uită-te dacă nu cumva Dumnezeu te cheamă să investeşti timpul liber în ceva mai preţios. Timpul liber e şi pentru aţi descoperi abilităţile personale, a observa la ce eşti bun, ce îţi place să faci cu adevărat. E oare talantul tău legat de internet?
7. Caută un moment în an în care să te separi de internet. Ţine post o lună (vara când eşti în vacanţă), dacă poţi toată vara, abandonează saiturile care simţi că ţi-au luat-o înainte şi acum te conduc. Încearcă o perioadă să faci altceva (citeşte Biblia, roagă-te pentru ceva, citeşte o carte, dezvoltă un hobby care să-ţi pună în valoare creativitatea sau talentul, cheamă-ţi prietenii la o părtăşie în rugăciune şi în Cuvânt). Caută să fii astfel mai preocupat de lucrurile lui Dumnezeu. S-ar prea putea să vezti o mare diferenţă în bine în viaţa ta.
Nu am folosit mai multe trimiteri biblice în afara celei din Corinteni. E suficientă pentru a ne analiza în lumina acestui verset activităţile noastre online de timp liber. Fii echilibrat, fii binecuvântat!
F.M

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s