Strângeţi-vă comori în cer!

Matei 6: 19- 21 Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.
Ideea centrală: Ce eşti tentat să strângi în viaţă mai mult? Cu ce scop strângi? Dumnezeu să ne ajute să strângem lucrurile cu adevărat valoroase.

1. Să strângem înţelept pentru ziua de mâine (Exod 16:16-20)
Israeliţii strângeau mana în pustie. Unii dintre ei strângeau mai mult decât le era nevoie şi încercau să păstreze până dimineaţa. Însă ce era peste “suficient” era mâncat de viermi. Să zic că Dumnezeu condamnă pe cel care strânge pentru ziua de mâine. NU! deși în textul acesta asta se subliniază cu privire la mană. Privind însă ideea strângerii de comori în cer, atitudinea lor a fost extrem de egoistă și hămesită. Bibblia încurajează la hărnicie și fiecare creștinb trebuie să muncească pentru a avea suficient și pe timpul iernii când n-ai ce strânge din grădină. Răsplata hărniciei rămâne pentru trup. Problema e ce faci când Dumnezeu îți dă, dar uiți că astfel poți și tu să trimiți o comoară în cer în schimb: atitudinea de mulțumire, smerenia ca urmare a binecuvântărilor.  Subliniez, israeliţii erau nevoiţi să strângă zilnic pentru a avea ce mânca. Dar pericolul era lăcomia după mai mult. Din moment ce mană este din belşug de ce să nu punem deoparte. Simplu: Dumnezeu dă îţi dă zilnic suficient ca să trăieşti. Mâine va fi din nou la lucru! Haideţi să strângem suficient, după porunca Domnului. Strânge comori în cer prin atitudini de mulțumire!

2. Să strângem înţelept pentru ziua de azi (1 Împăraţi 17:10-16)
Dacă israeliţii strângeau din prisosul binecuvântării cereşti, dar cum să strângi comori în cer când eşti în criză? Avansăm la văduva din Sarepta. Văduva aceasta strângea pentru a avea strictul necesar. Strângea lemne pentru a mânca ultima ei hrană. Uneori Dumnezeu ne aduce în situaţia în care să vedem că nu avem ce strânge nici măcar pentru mâine. Sunt unele nevoi stringente pentru care suntem nevoiţi să strângem azi ceva ca să nu murim. Situațiilșe acestea sunt puține la noi dar sunt cazuri în care strângerea pentru a avea azi vizează doar ziua de azi. Aţi văzut oameni care nu au ce mânca dar de strâns averi nu se pot sătura? Uneori şi noi ca aceia strângem fără să vedem priorităţile strângerii. În zilele de criză ne dăm seama ce e important să ai. La Sarepta vedem un exemplu bun de strângere. E o strângere ancorată în realitate: lemne pentru gătit hrana. Înțelepciunea strângerii din Sarepta e dată de orientarea către binefacere. Observăm că indiferent de circumstanţele în care se afla văduva, a găsit resurse de a avea inimă faţă de Ilie şi de a împărţi cu el ce mai avea pentru azi. Noi dăm de obicei celorlalți ceea ce credem noi că nu influențează resursele noastre pentru azi. Din puţina hrană (doar pentru o zi) la Sarepta s-a putut bucura şi altul. Actul de binefacere coboară comorile din cer la noi. Strânge, strânge, strânge dar strânge azi aşa încât să aduni mereu în cer, indiferent cât de mult sau cât de puțin ai avea de pus deoparte. Gândul inițial al văduvei era oricum să împartă hrana cu fiul ei. Dacă un lucru îl poți împărți în două eu zic că acel lucru se poate împărți și în 3. Strânge comori în cer prin împărțirea bunurilor tale.

3. Să strângem zilnic pentru cer  ( Matei 6:19-21)
Așadar atitudinea strângerii e cea care contează. Nu e păcat să strângi înţelept pentru ziua de mâine, nici pentru azi atâta timp cât strângerea e făcută în voia lui Dumnezeu. E mare har să ştim să strângem cu gândul la Dumnezeu. Ai tu o comoară în cer după felul în care strângi? Suntem îndemnaţi ca atunci când strângem să facem efortul de a strânge în două locații: suficient pentru azi și cât mai mult pentru cer. În cer se strâng fapte bune, dovezi ale unei bune mărturii. Strânge comori în cer prin prețuirea Cuvântului lui Dumnezeu.

Fiți binecuvântați!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s