Facebook-ul şi Biblia

Lumea in care totul “PLACE”.

1. Facebookometrul 
Dacă nu dai laic nu eşti creştin! aşa suna o invitaţie a unui cunoscut pe facebook… De când se măsoară creştinătatea unui om pe facebook? Să te ferească Domnul să nu fii dat laic că te mustra Domnul. La urmă cum zicea unul… Dar ce te doare să dai un “like”? Poate că socializarea înseamnă totuşi altceva… ppoate înseamnă mai mult decât “like”. O femeie într-un coşciug era recent postată pe facebook… e oare acesta un motiv de “like”? Copii mutilaţi de boală, oameni morţi sau în ipostaze indecente sunt oare motive de like?

2. … like but dislike..

Facebook-ul are câteva aspecte care definesc foarte bine lumea în care trăim. Postmodernismul, lumea relativităţii ne pune în faţa unui fapt recunoscut: o linie dreaptă poate fi în acelaşi timp şi dreaptă şi curbă. E vorba de accepţia potrivit căreia postmoderniştii spun că fiecare are dreptate în felul lui, că nu există adevăr absolut ci toate lucrurile sunt relative. Astfel transpunând lucrurile la nivel spiritual se spune că Biblia nu conţine adevăruri absolute ci că ele sunt relative. Putem spune că vorbim despre o lume în care fiecare are o părere a lui, şi fiecare are dreptate. Linia dreaptă… (care pentru mulţi poate fi şi curbă)… a ajuns definiţia învăţăturilor postmoderne. Nu mai contează ce vezi ci contează cum comentezi, cum vezi lucrurile, unghiul din care priveşti. La urma urmei toată lumea are dreptate. Facebook-ul a redus capacitatea omului de a fitra un adevăr doar la… gust. Şi cum “gustibus non disputandum” – singurul adevăr absolut pe care nimeni nu are curajul să-l contraatace, – devenim sclavii părerilor facebookometrice. O analiză atentă a comentariilor de pe facebook poate însă reduce totul la un singur termen. Fiecare comment făcut în lumea facebook-ului poate fi redus la cuvântul LIKE. “I LIKE”… Nu contează ce postezi ci contează câte like-uri primeşti. Mulţi ajung în depresie din cauză că nu au vizualizări sau nu au like-uri destule. Facebook-ul a devenit o adevărată industrie a plăcerii…

3. Lumea “LAIC”-ULUI

Epicur spunea pe vremuri că scopul suprem al vieţii este plăcerea. De fapt, el definea plăcerea ca absenţa oricărei neplăceri (durere, suferinţă, chin,…). In acceptia lui Epicur hedonismul (plăcerea) era o plăcere simţită carnal. Epicur poate şi-a închipuit lumea perfectă asemenea unei lumi orgisiace, plină de sex şi dezbrăcăciune… Acest tip de plăcere este astăzi resimţit în lumea paginilor de internet… Exhibiţionismul şi voiorismul sunt maladiile secolului XXI. Cineva spunea că peste 90% din informaţiile pe care le primeşte creierul sosesc prin intermediul vederii şi peste 50% din activitatea creierului este consacrată prelucrării semnalelor vizuale. Altfel spus…unde stăm mai mult privind aceea gândim…
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Băieţi care caută ilustraţii cât mai “drăguţe”, fete care caută băieţi cât mai “frumoşi”. Dacă vrei să cunoşti o persoană nu ai nevoie de prea mult efort dacă acea persoană are facebook. Cele câteva sute, dacă nu mii de poze (pot oferi o gamă largă de informaţii) precum: atât de vizibil/ă (dacă are poze multe), încât nu-mi dau seama cum nu mă vede, atât de multe comment-uri (unii au mii pe facebook) încât imposibil să nu-şi dea seama ce cunosc, atât de multe lucruri cu şi despre acea persoana că nu ar mai fi nimic de “descoperit”.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Like-ul pe facebook (laic) pe care l-am dat şi eu adesea, m-a făcut să-mi dau seama că nu exprimă suficient ba chiar tinde să fie prea lesne de echivalat cu o părere care în realitate este diferită. Şi totuşi preferăm like-ul… Oare chiar suntem o populaţie de oameni ahtiaţi după like-uri. Da, suntem…Observ multe persoane la care un compliment de genul acesta le aduc într-o stare de extaz internetofilic ce generează o stare de dependenţă duală de facebook: odată e plăcerea de a privi şi apoi e plăcerea de a fi privit… Sunt oameni deveniţi facebookofili care nu pot trăi fără LIKE. E un drog pe care îl servesc tot mai mulţi nopţi întregi fără să clipească. Spun asta pentru că am observat tot mai mulţi oameni logaţi ore în şir…noapte/zi.
Aplicaţie şi invitaţie: Ce-ar fi să spui stop facebook o perioadă şi să investeşti timpul în memorarea Bibliei. Stop dialoguri facebucoliene şi start părtăşie în Cuvânt… Lasă calculatorul în praf şi desprăfuieşte-ţi biblioteca… începe cu Biblia. 🙂

4. Facebook-ul şi Biblia ( doar o meditaţie)

Vă aduc aminte de versetul din 1Corinteni6:12 in care spune că “toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. Celor care aveţi conştiinţa încărcată de fenomenul facebook-ului, observaţi câteva lucruri:
a. Cât timp stai pe facebook şi cât timp stai în citirea Cuvântului
b. Cât timp cugeţi la un text din Scriptură şi cât timp pierzi cugetând şi vizualizând poze de pe facebook
c. Cât la sută din vocabularul tău este din lumea facebook-ului şi cât din Scriptură?
d. La ce meditezi mai mult: la ce face lumea ta de pe facebook sau la ce a făcut Domnul pentru tine?
e. Ce-ţi face ziua mai frumoasă… un verset citit de dimineaţă sau vizualizarea unei fotografii sau a unui videoclip?
Cristos ne îndeamnă să medităm la cuvintele Sale. Există suficiente poze (ilustraţii) biblice pe care nu le-am răsfoit de mult…

Unde îţi adânceşti tu privirile? Iacov spune în Iacov 1:25 ” Dar cine îţi va adânci privirile în legea desăvârşită, care este legea slobozeniei, şi va stărui în ea, nu ca un ascultător uituc, ci ca un împlinitor cu fapta, va fi fericit în lucrarea lui.”

Să avem grijă la ce dăm like cu ochii noştri!

Advertisements

3 thoughts on “Facebook-ul şi Biblia”

  1. Reblogged this on Elohim Yireh and commented:
    Un articol excelent despre facebook și Lifebook! Merită să-l citiți! Felicitările mele autorului care și pune în aplicare ce scrie…și-a închis contul de facebook tocmai pentru a răscumpăra vremea și a da laic(like) Scripturii!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s