Când nu ne mai interesează de Dumnezeu

Ieremia 2:6-9
6 Ei n-au întrebat: „Unde este Domnul care ne-a scos din ţara Egiptului, care ne-a povăţuit prin pustiu, printr-un pământ uscat şi plin de gropi, printr-un pământ unde domneşte seceta şi umbra morţii, printr-un pământ pe unde nimeni nu trece şi unde nu locuieşte niciun om?”
7 V-am adus într-o ţară ca o livadă de pomi, ca să-i mâncaţi roadele şi bunătăţile; dar voi aţi venit, Mi-aţi spurcat ţara şi Mi-aţi prefăcut moştenirea într-o urâciune.
8 Preoţii n-au întrebat: „Unde este Domnul?” Păzitorii Legii nu M-au cunoscut, păstorii sufleteşti Mi-au fost necredincioşi, prorocii au prorocit prin Baal şi au alergat după cei ce nu sunt de niciun ajutor.
9 De aceea, Mă voi certa cu voi, zice Domnul, şi Mă voi certa cu copiii copiilor voştri.

Ieremia se află în Ierusalim. Aici îşi începe proorocia cu privire la sentinţa lui Dumnezeu pentru nelegiurile poporului Israel, şi anume depărtarea de El şi închinarea altor dummnezei. Cea mai teribilă problemă pentru Dumnezeu este să vadă dezinteres din partea părinţilor şi preoţilor. Este acea indiferenţă care ucide orice efort de a privi lucrurile cu optimism. Dumnezeu acuza pentru starea in care a ajuns poporul doua entititati: parintii si preotii. Oare de ce a ajuns Israel sa fie dezinteresata de Dumnezeu? Raspunsul e cutremurator: nici macar nu mai stiau cine este El… si totusi cum s-a ajuns aici?

1. Părinţii n-au întrebat “Unde este Domnul” care… (versetul 6)
Israel putea să vadă din umblarea cu Dumnezeu în trecut importanţa divinităţii în viaţa de zi cu zi. Problema părinţilor de atunci paşte multe alte familii de astăzi: neputinţa de a-L mai recunoaşte pe adevăratul Dumnezeu. A păstra în memorie inchinarea lui Dumnezeu înseamnă implicit depărtarea de alti dumnezei. Unde este Domnul astăzi în familia crestină? Ce loc ocupă inchinarea in viaţa familiei? Ca să putem observa purtarea de grija a Domnului trebuie sa punem pe seama lui binecuvântările trecute si sa apreciem binecuvantarile actuale din prisma a ceea ce primim de la Domnul. Problema este nu că se neglijeaza ideea de Dumnezeu in casă ci că nici macar nu mai este acea frica de Domnul care ar putea fi constructivă intr-un camin. E un dezinteres major pentru Dumnezeu, pentru Scriptură cât şi pentru inchinare si lauda. Vremurile lui Ieremia se aseamana cu cele in care traim noi. Sunt din ce în ce mai puţine familii care pun întrebarea aceasta: “Unde este Domnul în casa noastră?” sau “Mai este Domnul în casa noastră?”

2. Preotii n-au intrebat “Unde este Domnul?”(8)
De ce ajunge societatea să uite de Dumnezeu? Pentru ca multi dintre cei care se numesc preoti, pastori, episcopi, nu mai pazesc Legea Domnului nu mai aleargă la Domnul in rugaciune, ci fac din biserici un fel de muzeu spiritual. Vine lumea face cumparuri, are parte de o oră-două de linişte, audiază o muzică bună, privesc noile tendinte vestimentare si alte cate si mai cate…

Cand preotii nu mai intreaba “unde este Domnul?” oamenii cred ca este normal si fara Dumnezeu. Preotii ar trebui in primul rand sa fie semnalele cerului etern in lumea muritorilor. Ei ar trebui sa strige pe ulitele de astăzi că am devenit idolatri si ca trebuie sa ne intoarcem la adevăratul Dumnezeu.

Unde este Domnul a fost si gandul lui Isus Cristos cand a intrat in templu si a vazut ce ajunsese locasul de inchinare… o pestera de talhari.. o piata… dar oare unde erau preotii de acolo sa vada ce se face in casa Domnului? Dumnezeu sa ne pazeasca bisericile de asemenea preoti…

Cand pe oameni nu-i mai intereseaza de Dumnezeu e semn ca cei care conduc bisericile sunt tot mai putin interesati sa aminteasca celor din biserici ca Domnul este prezent, ca Domnul aude, vede, cunoaste, stie, simte si va judeca orice nelegiuire. Cand pe oameni nu-i mai intereseaza de Dumnezeu e semn ca familiile crestine nu-şi mai educă copiii in spiritul Scripturii.

Aplicatie:
– Iubite cititor, daca vei fi tata( sau esti deja) ia aminte sa fii preot in casa ta, astfel ca cei din jurul tau sa se intrebe mereu daca il mai au pe Domnul in actiunile lor.
– Scumpă cititoare, daca vei fi mamă (sau esti deja) cauta sa traiesti astfel ca cei pe care ii cresti sa nu uite cine este Domnul si ce loc ocupă El in viaţa unui creştin.
– Iubitul mei preot, daca vei fi (sau esti deja) ia aminte sa constientizezi turma pe care o pastoresti ca Dumnezeu va judeca actele de neascultare dar va binecuvanta credinciosia fata de El. Cauta sa Il cunosti mai intai tu pe Cristos si Scriptura pe care o predici pentru a fi mereu gata sa dai o mana de ajutor celor ce ti-o cer. Viata ta poate pastra multi oameni langa Domnul, sau dimpotriva ii poate indeparta 

Domnul sa ne ajute sa nu Il pierdem pe Isus din ochii nostri…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s