Nu vrei să fii un Ieremia?

Ieremia 2:4
4 Ascultaţi cuvântul Domnului, casa lui Iacov, şi voi, toate familiile casei lui Israel!

Dumnezeu se adresează casei lui Iacov şi tuturor familiilor casei lui Israel. În fond vorbim se pare de aceeaşi familie mare a lui Iacov. Repetiţia numelui lui Iacov este sugestivă probabil numai prin prisma ideii că Dumnezeu i-a schimbat numele lui Iacov cu Israel (Cel ce Luptă cu Dumnezeu). Un popor care acum a juns să lupte împotriva lui Dummnezeu prin necredinţă continuă şi răzvrătire. Un popor care şi-a schimbat dumnezeii (v11) şi un popor care nu mai are frică de Dumnezeul adevărat. Unui asemenea popor Dumnezeu vine şi îi aduce prin Ieremia şansa pocăinţei prin rostirea judecăţii.
 
1. Interesul lui Dumnezeu este pentru întreaga comunitate evreiască

Ieremia predică comunităţii din care face parte. Îmi place să cred că Dumnezeu se uită la întrega comunitate. Cred că această casă a lui Iacov cuprinde nu numai membrii familiei ci şi robii şi roabele acestora. Cuprinde tot poporul cu famenii cu străinii care s-au stabilit în popor curpinde pe toţi cei care printr-o asociere au ajuns să fie părtaşi poporului ales lui Dumnezeu. Îndemnul şi străgătul lui Ieremia este ASCULTAŢI CUVÂNTUL DOMNULUI. Îl văd parcă pe Ieremia alergând  prin cetate să rostească această predică grozavă. E un mesaj care ar trebui să-i întoarcă pe israeliţi la Domnul. Din păcate nu se întâmplă aşa.

 
2. Interesul lui Dumnezeu este ca familiile lui Israel să audă Cuvântul
 

Ieremia e pus să predice familiilor. Dumnezeu nu a uitat ce a făcut pentru Israel. Nu a uitat felul minunat în care şi-a călăuzit poporul, însă oamenii din vremea lui Ieremia au uitat complet de Dumnezeu. Dumnezeu vrea ca mesajul judecăţii să fie auzit de membrii familiilor din Israel. Dumnezeu se adresează în mod special la două entităţi: părinţilor şi preoţilor.

Bărbaţii casei lui Israel se pare că şi-au pierdut rolul de formatori, de patriarhi. Un copil evreu trebuia să cunoască istoria poporului Israel. Dar din mijlocul poporului Israel pierise cunoaşterea de Dumnezeu; ceea ce explică acest fapt a fost lipsa patriarhilor.

Aplicaţie: Dacă Dumnezeu mai este astăzi interesat de un subiect anume, acesta ar fi familia şi mai apoi preoţii. Mirarea lui Dumnezeu pe care o să o observăm din meditaţiile viitoare este că preoţii nu mai “întreabă pe Domnul” ci proorocesc prin Baal. Iubiţii mei şi astăzi Dumnezeu vrea să ajungă cu mesajul Său în familiile noastre în casele noastre. Dumnezeu rămâne direct interesat de felul în care preoţii îşi fac datoria faţă de cei pe care îi păstoresc. Mulţumesc lui Dumnezeu că familia mea a putut să asculte Cuvântul. Dacă ai tăi nu l-au ascultat, vei fi tu acel Ieremia care să poarte mesajul lui Dumnezeu în familia şi comunitatea ta?

Domnul să te ajute!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s