Faţa nevăzută a prietenilor adevăraţi

M-am gândit azi ce este cel mai important la un om? Cum pot cunoaşte valoarea unui om? Până la urmă cum arată un om cu care se poate lega o relaţie de prietenie? Iată câteva lucruri pe care le apreciază Dumnezeu la un om şi pe care le recomandă pentru mai departe din proverbe 17. Toate acestea ar putea să îmi răspundă următoarei întrebări:
Cu ce fel de om e bine să fiu prieten?
1. Cu omul care preţuieşte bunăstarea inimii mai mult decât bunăstarea materială. v 1 “Mai bine o bucată de pâine uscată cu pace, decât o casă plină de cărnuri, cu ceartă.”
2. Cu omul care fuge de minciună şi batjocură; e omul care apreciază adevărul şi care nu-şi dispreţuieşte starea socială în care s-a născut; v 4 “…mincinosul pleacă urechea la limba nimicitoare”; v 5 “cine îşi bate joc de sărac îşi bate joc de Cel ce l-a făcut”;
3. Cu omul cu spirit de jerftă care caută dragostea în relaţii; v. 9 “cine acopere o greşeală, caută dragostea dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui dezbină pe prieteni”.
4. Cu omul care ştie să mustre atunci când greşesc; v. 10 “O mustrare pătrunde mai mult pe omul priceput, decât o sută de lovituri pe cel nebun.”
5. Cu omul care caută împăcarea şi care are duhul potolit; v. 11 ” Cel rău nu caută decât răscoală…” v. 27 “cine are duhul potolit este un om priceput”.
6. Cu omul care iubeşte oricând; v17/a “Prietenul adevărat iubeşte oricând…”
7. Cu omul care e alături în nenorocire; v. 17/b “….şi în nenorocire ajunge ca un frate.”
Am înţeles că atunci când îmi doresc prieteni adevăraţi cele 7 diviziuni trebuie să se confirme. Cum ar fi să ai un prieten care te iubeşte oricând (chiar şi atunci când ceilalţi sunt împotriva ta); cum ar fi să ai un prieten care are duhul potolit? Dar un prieten care ştie cum să te mustre să nu stărui sau să nu repeţi vreo greşeală? Cine are un asemenea prieten este un om binecuvântat.
Întreg capitolul 17 poartă discuţia despre omul rău şi omul bun în termenii comunicării. Duhul potolit, bunăstarea inimii, mustrarea, împăcarea, dragostea în relaţii, iubitor al adevărului sunt toate calităţile unui prieten cu care se poate dezvolta fără probleme o relaţie. Cred că acum înţeleg de ce nu sunt eu un prieten adevărat şi de ce nu am prieteni adevăraţi: pentru că îmi lipsesc unele din aceste atribute. Dumnezeu să ne ajute (o spun şi pentru tine cel care citeşti) nu să căutăm prieteni adevăraţi, ci să devenim noi prieteni adevăraţi asemeni aceluia oglindit de Dumnezeu în Proverbe 17.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s