Cum să aleg bine?

Proverbe 14 mă obligă să cer Domnului nişte chei pentru a alege în voia Lui:

1. Să nu nesocotesc pe Dumnezeu. “dar cine apucă pe căi strâmbe Îl nesocoteşte” v2.
Mă bucur că Dumnezeu îmi spune să nu Îl nesocotesc. Adesea Îl pierd din vedere când iau hotărâri. De data acesta înţeleg că sfatul Lui e direct proporţional legat de o hotărâre bună, de o cale dreaptă. Aleg să Îl pun pe Dumnezeu pe primul loc când stau în faţa unei alegeri.

2. Înţelepciune & chibzuinţă. “îl face să vadă pe ce cale să meargă.” v8“ia seama cum merge” v15
Am nevoie să conştientizez pe ce cale merg. Pentru asta am nevoie de înţelepciune să pot sonda realitatea. Uneori tind să cred că eu sunt în regulă, doar alţii au probleme în felul în care umblă. Pe ce cale să merg? e o întrebare la care trebuie să-mi răspund foarte des. Stau în faţa unei alegeri: chibzuinţă & înţelepciune. Cum să merg pe cale? cu chibzuinţă adică nu cu grabă ci într-un mod cugetat şi dominat de calm şi pace. Atunci întrevăd calea pe care merg şi cum merg pe ea.

3. Să nu gândesc răul ci să gândesc binele“cei ce gândesc răul se rătăcesc“. v 22.
De multe ori gândesc foarte multe lucruri când stau în faţa unor decizii. Vreau să mă rog Domnului să-mi dea gândurile cele mai bune. Să mă îndepărteze de gândurile rele. Ştiu că alegerea vine la nivelul gândirii. Vreau să fiu dominat de gânduri bune. Gândul meu îl vreau rob lui Cristos.

4. Frica de Domnul. “ne fereşte de cursele morţii“. v 27.
Am observat citind acest verset că nu mi-e atât de frică de Domnul cât mi-e frică de o alegere greşită. Realizez că sunt pe marginea prăpastiei. Doresc să capăt frică de Domnul, ea îmi va aduce înţelepciune şi foarte important că mă va feri de cursele morţii. Vreau să aleg pentru viaţă. Un verset mai sus m-am încurajat citind că cine se teme de Domnul are un sprijin tare în El. (v 26) Deci am cel mai bun sprijin pentru deciziile ce vreau să le iau dacă voi purta frică de Domnul.

5. O inimă liniştită. “este viaţa trupului.” v 30.
În preajma luării unor decizii am fost extrem de stresat încât nu mai auzeam vocea Scripturii. De data acesta aleg să stau liniştit în Cuvânt să aştept în liniştea sufletească şoapta Duhului. Oridecâteori am lăsat neliniştea să se cuibărească în inima mea trupul mi-a fost extrem de apăsat, nu m-am putut ruga, nici citi din Biblie, dar nici fizic nu am fost în formă. Vreau să cer Domnului linişte în suflet. Deciziile bune vin în linişte cu linişte. Pacea şi liniştea sunt cheile unui om care îl are la cârma vieţii pe Dumnezeu. Nu trebuie să fiu stresat sau descurajat. Cine se teme de Domnul are un sprijin tare în El şi copiii lui au un loc de scăpare la El (v 26). Nădăjduiesc că aceste chei îmi vor fi de folos să iau decizii corecte de acum şi până la sfârşitul vieţii.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s