Cum pot fi un ghid bun pentru un frate rătăcit?

Iacov 5: 19-20 “Fraţilor, dacă s-a rătăcit vreunul dintre voi dela adevăr, şi-l întoarce un altul, să ştiţi că cine întoarce pe un păcătos de la rătăcirea căii lui, va mântui un suflet de la moarte şi va acoperi o sumedenie de păcate.”

Din aceste versete aflu că Dumnezeu se ocupă de cei care “se rătăcesc de la adevăr”. A fi rătăcit de la adevăr nu este acelaşi lucru cu a fi pierdut de la adevăr. Ceea ce înţeleg eu este că cine s-a rătăcit nu mai ştie calea înapoi şi are nevoie de un ghid care să îl aşeze pe calea bună. Iacov se ocupă în ultimul verset al epistolei de urmările unei orientări bune: întoarcerea la adevăr, mântuirea şi acoperirea multor păcate. Finalul epistolei ne prezintă însă şi o dorinţă: dorinţa lui Iacov de a lupta pentru întoarcerea celor care rătăcesc de la adevăr. E lecţia finală cu care îşi încheie apostolul epistola.

Astfel aflăm despre o slujbă importantă a omului lui Dumnezeu: slujba întoarcerii la adevăr.  Ce presupune această slujbă?

1. Dragoste necondiţionată de Biblie. v 20/a

E slujba cea mai grea pentru că mediul de luptă este cel spiritual. Numai cunoscând adevărul putem întoarce pe alţii la calea adevărului. Un orb nu poate călăuzi pe un alt orb, ci numai un om care vede lucrurile desluşit poate călăuzi bine. Trebuie să ne întrebăm înainte de a dori să întoarcem pe vreun păcătos de la rătăcirea căii lui dacă nu cumva noi avem nevoie de asistenţă în probleme de păcat şi adevăr. Biblia este adevărul. Cunoaşterea ei mă obligă să îndeplinesc această slujbă a iniţiativei de întoarcere a celui rătăcit de la adevăr. Căci “cine ştie să facă bine şi nu face săvârşeşte un păcat” Iacov 4:17

2. Dragoste de rugăciune. v 20 /b

Nu-i de joacă cu această slujbă! Nu degeaba Iacov o aşează la finalul unei serii de versete despre importanţa rugăciunii pentru aproapele noastru. Numai cine are forţă în rugăciune poate aspira să întoarcă pe un păcătos de la rătăcirea căii lui. E un mediu unde se lucrează cu sufletul omului :”va mântui un suflet de la moarte”. Nu el îl mântuie ci doar îl ajută să vadă că se îndreaptă înspre Moarte. Călăuza este omul asemenea indicatorului “Stop” dar în acelaşi timp şi indicatorul drumului spre Viaţă. Rugăciunea ne creează cea mai bună scurtătură pentru a ajunge la sufletul omului. Noi trebuie să Îl rugăm pe Duhul lui Dumnezeu să pregătească inima fratelui pentru ca în momentul întâlnirii directe cel rătăcit să-şi recunoască starea şi să se întoarcă din calea rea.

3. Dragostea de Dumnezeu & fraţi.  v20/c.

Ştiind ce dragoste a avut Dumnezeu pentru noi suntem datori să ne arătăm zilnic dragostea pentru oameni şi mai ales pentru fraţi. În 1 Ioan 3:16 ni se spune cum “Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea că El Şi-a dar viaţa pentru noi; şi noi deci trebuie să ne dăm viaţa pentru fraţi”. A ştii că putem acoperi o sumedenie de păcate din viaţa unui frate este un har. Nu sunt păcatele mele şi ale tale ci sunt ale unui frate căzut;  prin faptul că îl ajutăm pe acel om să-şi vadă calea rătăcită pe care umblă, participăm la cea mai mare sărbătoare a cerului: întoarcerea unui păcătos. Dumnezeu să ne ajute să fim oameni ai Scripturii, ai rugăciunii, plini de dragoste pentru fraţi ca să-i câştigăm pentru Împărăţia Sa.  Domnul să ne facă asemenea oameni!

Fii binecuvântat!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s