Remedii (supra)naturiste pentru rugăciunea personală!

Iacov 5:15-18

15 Rugăciunea făcută cu credinţă va mântui pe cel bolnav, şi Domnul îl va însănătoşi; şi, dacă a făcut păcate, îi vor fi iertate.

16 Mărturisiţi-vă unii altora păcatele şi rugaţi-vă unii pentru alţii, ca să fiţi vindecaţi. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit.
17 Ilie era un om supus aceloraşi slăbiciuni ca şi noi; şi s-a rugat cu stăruinţă să nu plouă, şi n-a plouat deloc în ţară trei ani şi şase luni.
18 Apoi s-a rugat din nou, şi cerul a dat ploaie, şi pământul şi-a dat rodul.

Suntem în preajma sărbătorilor de iarnă şi ne putem uita la succesele materiale, financiare, academice, familiale. Unul dintre segmentele pe care ar trebui însă să le avem în calcul este segmentul spiritual al vieţii de credinţă. Am experimentat succese sau dimpotrivă eşecuri şi dezamăgiri?! Realitatea este că nu pot fi numai succese, dar nici nu pot fi numai dezamăgiri. Pentru o viaţă de succes spiritual, de impact pentru anul ce are să vină vă propun textul de mai sus cu referire la viaţa de rugăciune. Mă voi opri la câteva aspecte ale rugăciunii subliniate aici de Iacov.

1. Rugăciunea eficientă este însoţită de credinţă. (v. 15)

2. Rugăciunea eficientă este însoţită de mărturisirea păcatelor (v 16)

3. Rugăciunea eficientă este însoţită de stăruinţă. (v 17)

1. În multe cazuri din vindecările făcute de Isus am întâlnit expresia: “credinţa ta te-a mântuit”. Domnul Isus face o radiografie a celor care vin la El ca să fie vindecaţi. La fiecare dintre ei Isus caută credinţa. Ei vin să-L roage să îi vindece, ba alţii chiar nici nu se mai roagă ci se avântă numai prin credinţa lor(exemplu femeia cu scurgere de sânge de 12 ani) şi pleacă vindecaţi. Leacul pentru suferinţa lor era credinţa. Isus lucrează însă şi o vindecare la nivelul sufletului. Isus lucrează pe două fronturi, însă pe El îl interesează mai mult frontul spiritual nu cel fizic. Mă amuză unii medici care după un succes îşi fac reclamă ca să scoată cât mai mulţi bani. Isus după ce vindecă foloseşte adesea o altă expresie “du-te şi nu spune la nimeni cine te-a vindecat”.  Pe Isus nu-L interesa popolaritatea ci El avea dorinţa ca evreii să creadă că El este Mesia. Pasul unu este aşadar să mergem cu credinţă la Isus prin rugăciunile noastre.

2. Fără mărturisirea păcatelor nu există rugăciune sinceră. Făţărnicia era problema numărul unu în rândul capilor bisericești ai vremii Domnului Isus. Fariseii se limitau să pratice doar forma rugăciunii dar nu au venit cu viaţa lor înaintea lui Dumnezeu în sinceritate să-şi mărturisească păcatele. Rugăciunea ascultată a omului ţine implicit şi de neprihănirea lui (dacă o caută sau nu). Cei neprihăniți au parte de beneficiile harului. E dacă vreţi carnetul de sănătate  cu care primim sau nu gratuităţi din farmacia cerească. Anul ce vine personal doresc să caut neprihănirea lui Dumnezeu şi Împărăţia Cerurilor. Promisiunea este că vom fi deveni oameni puternici. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit. Observaţi din nou aspectul rugăciunii : fierbinţeala, sau dacă vreţi credinţa totală, pasională şi arzătoare în Domnul Isus. Pasul doi este să mergem cu starea noastră reală la Isus şi să ne mărturisim în detaliu viaţa de păcat pentru a primi vindecarea.

3. Nu există rugăciune eficientă fără stăruinţă. E cheia răspunsurilor la rugăciune. Când insişti asupra unui lucru ai mari şanse să îl dobândeşti. Ilie s-a rugat nu plictisit ci cu stăruinţă să nu ploaie şi nu a plouat. La rugăciunea lui Ilie cerul nu mai poartă norii peste Israel. Oare cât de stăruitoare a fost rugăciunea lui Ilie. Răspunsul este: nu știm; totuși ştim că datorită rugăciunii unui singur om o ţară nu a primit ploaie şi la rugăciunea aceluiaşi om țara a avut parte de ploaie. Anul 2012 doresc să fie un an al stăruinţei în rugăciune. Eficienţa depinde de stăruinţa cu care cerem un lucru. O zi fără rugăciune, este o zi în care ne bazăm pe noi înșine mai mult decât pe Dumnezeu. Pasul trei este să luăm rugăciunea în serios toată viaţa ştiind cât de dureroasă este lipsa rugăciunii în viaţă.

Cât de mult dorim să fim oameni de succes în rugăciune? Ştiu oameni de succes în afaceri, oameni de succes în politică , oameni de succes în alte domenii, dar oare oameni de succes în rugăciune cunosc prea puţini pentru că nu sunt în realitatea atâţia. Tu poţi fi omul pe care îl caută Dumnezeu pentru vremurile tale. Rămâne doar să te înscrii cu credinţă, pocăinţă şi stăruinţă în rândul celor care vor să devină oameni de succes în rugăciune.

Domnul să ne ajute!  Fii binecuvântat!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s